maanantai 29. lokakuuta 2012

Help wanted.

On tullut aika nostaa kissa pöydälle. Edelleen olen sitä mieltä, että vaa'assa näkyvää lukua tärkeämpää on hyvä olo, mikä tästä elämäntavasta tulee, mutta... Fakta on se, että ylipainoa on aivan liikaa ja siitä on päästävä eroon. Siksi onkin hälyttävää, että kaikesta yrittämisestä huolimatta paino vaan nousee. Jokin on siis pahasti vialla ja ongelmakohta onkin aika helppo osoittaa - ruokavalio.

Hämmentävää kuitenkin on, että vaikka paino on noussutkin useita kiloja, niin mitat eivät ole juuri muuttuneet. Reidet ovat kyllä saaneet pari senttiä lisää, mutta yllätys oli aika suuri kun navan kohdalta senttejä oli peräti kadonnut muutama. Silti, turhauttavaa on, että tässä ollaan edelleen, tässä jumitetaan. Vaikka mitään muuta ei ole kyllä voinut odottaakaan tällä ruokavaliolla.

Mikä on siis pielessä? Kaikki. Liian vähän vettä, liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, liikaa kaikkea muuta. 

Saan töissä ilmaisen ruuan läheisestä ruokalasta. Köyhän ei passaa valittaa, mutta omat haasteensa tällainen ruokailujärjestely tuo painonpudotukseen. Ruoan annostelevat keittäjät, en minä itse. Alussa söin kaiken (ihan liikaa siis) mukisematta, mutta nyt on ollut pakko vain alkaa jättää ruokaa lautasen reunalle, koska ne annoskoot ovat toisinaan ihan järjettömiä. Ruuan laatukin on vähän kehnoa eikä salaattipöytä houkuttele pehmenneillä paprikoillaan ja nahistuneella salaatilla. Jälkiruokaakin on tarjolla joka päivä, enkä ole tähän mennessä tainnut kertaakaan siitä kieltäytyä, vaikka pari kertaa on jäänyt syömättä sen kuuluisan laadun takia. Useimmiten jälkiruokana toimii jokin rahka tai kiisseli, mikä ei kai niin huono vaihtoehto ole, jos sillä välttää iltaisen napostelun. Niin, jos välttää...
      Myönnettäköön, että herkuttelu on riistäytynyt käsistä. Ei huolta, en vanhoihin tapoihin ole tosiaankaan luisunut, mutta liika on liikaa silti. Erityisesti viikonloppuisin tulee höllättyä vähän turhan paljon toisinaan.

Oon tässä kauhulla miettinyt tulevaa joulua ja sitä, että jos meininki jatkuu yhtä päättömänä ja kohtuuttomana, tuun joulun jälkeen painamaan saman verran kuin projektia aloittaessa. Siksi paikallaan olisikin nyt kunnon ryhtiliike ruokavalion suhteen. Ja uusien, konkreettisten tavoitteiden asettaminenkaan ei olisi pahitteeksi.

Nyt kaipaan neuvoja teiltä, lukijat, erityisesti te laihduttavat: Minkälaista ruokaa te syötte ja kuinka usein herkuttelette? Tiedän kyllä miten minun pitäisi käytännössä syödä, mutta... Viime syksyinen jumitus kummittelee mielessä edelleen. Se, että teki kaiken niinkuin piti, liikkui paljon ja söi oikein, mutta silti paino alkoi vain hitaasti nousta. Se on tuonut oman epävarmuuden tähän painonpudotukseen ja syönyt kieltämättä motivaatiota. Mutta no, tämä suuntakaan ei tosiaan voi jatkua.

   Help?

9 kommenttia:

 1. Mulla on aika fakta se, että kerran kahteen viikkoon herkuttelua niin paino laskee ja kerran viikkoon niin pysyy samassa. Jos pidän herkuttelun tosi kohtuullisena kerta viikkoon niin saattaa edelleen laskea, mutta jos se on muutakin kun 50g salmiakkia.

  Tosi haastavaa kyllä toi jos saa ruuan valmiiksi annosteltuna ja ymmärrän kyllä että ilmainen ruoka olisi hölmöä jättää väliin. Pystytkö mainitsemaan annostelijalle määristä mitään, tyyliin puoli kauhallista, kaksi perunaa tms? Onko sun mahdollista pitää mitään mukana? Tyrkätä lautaselle vaikka raejuustoa niin annoksen kokonaiskoostumus vähän muuttuisi? Onneksi nyt aika harvoin taitaa noi ruuat mitään kermamättöä olla. Ongelma ollee enemmän laadussa?

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Itse noudatin Fitfarmin ohjeita 3viikkoa ja paino putos tasaisesti! Nyt PT:n antamilla ohjeilla 3viikkoa ja paino jumittaa samassa! Eli et ole ainoa jumien kanssa! :) tarvii varmaan itsekkin kokeilla tuota Maijun ehdottamaa herkuttelua, itse pysyny tiukasti ruokavaliossa ehkä se kehon herättely onnistuis jos oikeasti lisäis vaikka hunajaa siihen teehen stevian sijasta! :)

  Koita tosiaan saada vähemmän lautaselle ja jätä jälkiruoat väliin, ota vain silloin kun se on sitä ehdotonta herkkua! Voithan myös kysyä onko mahdollista parantaa salaattipöytää ja lisätä esim sitä raejuustoa! Ja miksei kasvisvaihtoehtoa myös!
  Itse oon oppinut pikkuhiljaa annosteleen ruoan lautaselle ja ottaan sitä perunaa vaan pari ja salaattia puolet lautasesta ja sit sitä kanaa tms!
  Voisit myös kokeilla saatko tarpeeksi hyvää rasvaa päivässä, lisää ruoan päälle oliivioljyä ja paista ruoat ilman rasvaa! Itse lisään myös aamuin illoin soijalesetiinirakeita aamu ja iltapalaan. Pähkinöitä myös kannattaa kokeilla!
  Pidä vesipulloa aina käden ulottuvilla ja hörpi siittä kokoajan niin saat sen 2-3l juotua! Ehkä voisit kokeilla myös green tea kapseleita ja miksei ihan juotunakin jos et oo jo kokeillu! :)

  Kauheasti zemppiä! Koitetaan päästä jumeista eroon! :D

  Terkuin Emmi

  VastaaPoista
 3. Koita pyytää keittäjältä vähemmän ruokaa. Ruoka on kuitenkin suhteellisen perusruokaa, joten jos sitä syö kohtuudella ei sen pitäisi olla este laihduttamiselle. Salaattia ja kasviksia saa syödä niin paljon kun näpaan mahtuu!Paras tietenkin olis omat eväät kanasta, naudanjauhelihasta yms. mutta ymmärrän kyllä, että ilmasesta ruoasta ei halua kieltäytyä. Jälkiruoista sen sijaan kannattaa. Ota tilalle mukaan hedelmä, smoothie tai vähäkalorisia mehukeittoja. Ite oon opetellut nauttimaan kahvin "jälkkärinä" varsinkin ulkona kun käy syömässä.

  Sit tosiaan nämä perusasiat, jotka ovat vain niin tärkeitä. Itse laihduin kun vaihdoin ruoka-ajat säännöllisiksi ja koitan pitää niistä huolta (rahka välipaloilla yms) myös, kun olen liikkeessä. Säännöllinen ruoka-aika auttaa hillitsemään niitä annoskokoja ja vaikuttaa myös makean himoon! Kun maha on täynnä kunnon ruokaa, niin ei tee mieli mässätä.

  Sit toi mainitsemasi vedenjuonti! Tarpeeksi vettä pitää huolta aineenvaihduntasi toimivuudesta ja täten auttaa myös laihtumista. Lisäksi kannattaa miettiä lepäätkö tarpeeksi? Itsellä ainakin on kaikista vaikein vastustaa houkutuksia väsyneenä ja suuhunsa tunkee sitä, mitä ekana eteen sattuu!

  Tuskin sanoin mitään kovin uutta. Niin karulta ja epäreilulta kun se kuulostaakin, niistä herkuista on vaan luovuttava, jos tahtoo laihtua.. :( Ei tietenkään kokonaan. Toi joka toinen viikko karkkipäivä kuulostaa musta aika hyvältä! Isot tsempit sinulle Nina!! :)

  VastaaPoista
 4. Oli minkälainen määränpää tai ruokavalio hyvänsä niin pistäppä mustaa valkoiselle. Ainakin itselleni tekee hyvää jos on paperilla tarkasti mitä saa syödä, mitä ei saa syödä, mitä kannattaa syödä, pääpiirteittäin annoskokoja ja syöntiaikoja.

  Esimerkkinä edellisestä olin keväällä 36päivää bodycampin dietillä. Tein ruokavaliosta selkeät ohjeet ( ruokamäärät/aineet ruoka-aikoineen) a4:lle. Ripustin nämä mangeetilla jääkaapin oveen. Ja kun tiedossa oli noudattaa kyseistsä ohjelmaa 36päivää tei myös noista päivistä "kalenterin" jonka laitoin jääkaapin oveen ja jokaisen onnistuneen päivän päätteeksi sain vetää ruksit kyseisen päivän päälle.

  Yksi tämän moisen rupeaman eduista oli juurikin se, että pystyi ajattelemaan " 36 päivää ja sitten saan syödä mitä vain". Tietenkin asia karkasi käsistä tämän 36 päivän jälkeen. Mutta siinä nyt oli monella muulla psyykkeeseen vaikuttavalla asialla osaansa. Mutta olen tyytyväinen noihin 36 päivään!

  Ja kuten elämässä muutenkin tässäkin on kyse tahdon asiasta. Se miten luo ajatusmaailmaansa ruokaa ja herkkuja kohtaa vaikuttaa suuresti siihen tuleeko "vahingossa" syöpöteltyä mitä sattuu.

  Ja palatakseni vielä "mustaa valkoiselle" vinkkiin. Kun sinä itse määrität ohjeet on niissä helpompi pysyä. Mutta muista kun ja jos itselleen sääntöjä määrää täytyy ne tehdä sen mukaan mihin itse on valmis. Päätä päivämäärä koska aloitat, tarkat päivämäärät herkutteluille ja tarkka päivämäärä mahd. tiukemman vaiheen loppumiselle.

  VastaaPoista
 5. minä suosittelen herkkulakkoa, sillä saa "shokkiherätyksen" siihen kuinka paljon niitä herkkuja oikeasti meneekään.. pian niitä ei enää koe tarvitsevansa ja tilalle tulee terveellisiä herkkuja. tälläkin hetkellä odottamassa banaanilastuja pakastimesta. vaikka painonpudotuksen pitäisikin olla suurimmaksi osaksi mukavaa, että sen parissa jaksaisi pysytellä tarvittavan ajan (eli ei kitudieettejä), joskus on vaan pakko ottaa itseä tiukasti niskasta kiinni.

  luulen, että ruokavaliohommat suttaantuu itsestään kun herkuttelusta pääsee eroon, ainakin minulla on niin tapana käydä. herkkukausina syön vain herkkuja toisensa perään, mutta nyt herkkulakossa oikeasti oppii kuuntelemaan kehoa, milloin on nälkä ja milloin vain tylsää. yleensä sitä menee ostamaan jonkun patukan "nälkäänsä"... toivottavasti saat jotakin selvyyttä tästä sekavasta vastauksesta. :D

  niin joo, ja vesipullo aina käsillä ja täynnä! nopeasti oppii siihen tapaan. : )

  VastaaPoista
 6. Itse onnistuin lisäämään vedenjuontia sillä, että rupesin kuljettamaan vesipulloa mukana - 0,5l pullo kulkee helposti mukana ja pyrin juomaan niitä kolme päivässä. Ja aina ennen ruokailua lasillinen vettä! Senkin avulla saa hyvin lisättyä vedenjuontia (kun juo vielä ruuankin kanssa) :)

  Illan herkuttelua on helppo säännöstellä: älä osta herkkuja kaupasta!! Sitä tulee syötyä, mitä tulee ostettua :) Osta hedelmiä ja syö niitä illalla jugurtin/rahkan tms kanssa, paljon terveellisempi vaihtoehto. Ja hedelmiä voi syödä enemmän paremalla omallatunnolla!
  Toivottavasti edes vähän auttoi :) Itse olin ennen tosi makeanperso, enää ei edes kaupassa tee mieli poiketa karkkihyllylle. Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 7. Mä mietin ihan ekana sellaista, että tiedät varmasti sen luvun minkä vaaka nyt näyttää, mutta mikä on se luku, johon pyrit? Eli: oletko asettanut konkreettisen tavoitteen? Tietty voi ajatella, että pitäisi laihtua, mutta se ei auta. Pitää kirjata tavoite ylös paperille, tehdä suunnitelma aikatauluineen sen toteuttamiseksi, ja sitten vain noudattaa sitä, millintarkasti. Vaikka viiden tai kahden tai yhdenkin kilon jälkeen pitää antaa itselleen lupa iloita siitä, että ollaan lähempänä tavoitetta.

  Ei ole varmasti yllätys, että kyse on perusasioista: pitää kuluttaa enemmän kuin syö. Jos herkut riistäytyvät toistuvasti käsistä ja ruokailuajat ovat mitä sattuu, ei voi laihtua. Liikunta on hieno juttu, mutta vaikuttaa ruokavaliomuutoksiin nähden laihtumiseen paljon vähemmän. Kuten jostain karun todellisuuden itse jokin aika sitten luin, liikunta yleensä lähinnä hidastaa tilanteen räjähtämistä käsiin jos ruokapuoli on retuperällä.

  Kuulostaa ehkä karulta, mutta jos nykyinen tilanne ei miellytä, ei ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä täyskäännös. Minä laihduin kymmenen kiloa syömällä viisi ateriaa päivässä, paljon proteiinia, erivärisiä kasviksia ja hyvälaatuisia rasvoja, ei höttöhiilareita ja reilusti liikuntaa päälle. Alkoholi väheni heti reilusti ja jäi lopulta aika minimiin. Herkkuja söin vain viikonloppuisin. Tällä hetkellä tilanne on se, että olen jäänyt junnaamaan paikoilleni ja pikkuhiljaa ottanut vähän takapakkia, ja syy on päivänselvä: olen lipsunut suunnitelmasta, en mitenkään järjettömästi, mutta pienikin lepsuilu näköjään riittää.

  Kuten edellinen kommentoija sanoikin, herkuista ja siitä suunnittelemattomasta syömisestä on vaan luovuttava, jos tahtoo laihtua. Mieti, mihin itse pyrit ja mitä tavoittelet! Tavoitteen määritteleminen on ensimmäinen askel. :)

  VastaaPoista
 8. Ja vielä yksi aika lyömätön vinkki: pidä viikon ajan ruokapäiväkirjaa ja kirjaa ylös säälimättä kaikki mitä syöt ja juot. Ruokapäiväkirja paljastaa monesti asioita, joita ei muuten arjessa huomaa, ja pienet mutta kuitenkin energiaa sisältävät suupalat tulee huomioitua myös. Jos mahdollista, kannattaa vilauttaa ruokapäiväkirjaa jollekin ammattilaiselle, jos ei itse osaa sanoa mistä kiikastaa tai jos paino tuntuu muutoksista huolimatta nousevan/pysyvän paikoillaan!

  VastaaPoista
 9. Oon tosiaan aika huono näissä, koska itsekkin junnaan paikallani ja aikanaan tein asiat väärin. Mutta itse epäilen ja oletan kanssa, että se on työ syöminen. :/ Se säännöllisyys ja laatu. Ravintolasafkoissakin on kuitenkin helpostikkin 1000kcal annoksessaan, siihen jälkkärit jne. Eli kuten yllä on tullutkin, niin hurjaa itsekuria lisää ja se kaikki "ylimääräinen" pois. Varmasti se ensimmäinen kuukausi on kaikkein hirvein, mutta kaikkeen varmasti tottuu ja helpottuu. :)

  VastaaPoista