lauantai 5. marraskuuta 2011

Alkoholista ja krapulasta.

(kuvat: weheartit.com)

Elämään kuuluu myös juhliminen, toisinaan. Etenkin näin nuorena kaiken maailman juhlia ja menoja olisi halutessaan vaikka jokaiselle päivälle. Sehän ei tietenkään tämmöisen elämäntapaprojektin, eikä terveyden kannalta ylipäätäänkään ole kovin fiksua, mutta joskus täytyy antaa itsellensä lupa nauttia hyvästä seurasta muutaman lasillisen kera. Vaikka myönnettäköön, että silloin kun itse lähden radalle, niin useimmiten juominen ei jää vain "muutamaan lasilliseen". Täytyy myös todeta, että olen selkeästi tulossa vanhaksi - enää ei (onneksi) jaksa tai haluta juhlia samalla tavalla kun 18-vuotta täyttäessään. Tässä vaiheessa alkaa jo harmittaa, että miksi sen alkoholin on aina oltava niin suuri osa niitä illanviettoja? Eikö elämästä ja hyvästä seurasta pysty nauttimaan ilman?
      No, jeesustelu sikseen. Olin itse juhlimassa stävieni kanssa eilen ja nyt haluaisin pohtia vähän mikä tässä kaikessa menee pieleen (projektini kannalta) ja miten asioita voisi parantaa. Juhliminen on todella kinkkistä siinä mielessä, että pienessäkin määrässä alkoholissa on ihan uskomaton kaloreita ja seuraavana päivänä krapulan aiheuttamat mieliteot voivat olla ylitsepääsemättömiä. Heikkona hetkenä mielikin murtuu herkemmin ja on helpompi uskotella itselleen, että "No eihän tämä yksi pizza mitään haittaa... tai sipsipussi, tai 3 litraa limukkaa. Ja vähän karkkia päälle, hehhe." Itseasiassa, kyllä se haittaa. Pizzassa pelkästään on jo suunnilleen 1000 kcal, 200 gramman juustosnacks-pussi sisältää n. 1100 kcal, tavallinen coca cola -pullo 1,5l (ei light) sisältää 630 kcal ja 200g karkkia tekee keskimäärin n. 700 kcal tai enemmänkin. (Kalorimäärät ja niiden keskiarvot selvitin googlettamalla tai suoraan valmistajan sivuilta.) Tämmöinen combo saattoi olla ihan normaalia aiempina krapulapäivinäni. Syömisellä tai oikeastaan ahmimisella ei ollut mitään tolkkua. Söin voidakseni paremmin - vaikka lopulta minulla oli vain entistä huonompi olo. Kaiken kaikkiaan kaloreita on tässä 3430 edestä. Ja näiden lisäksi saatoin napsia helposti kaikkea muuta "pientä" päivän aikana. Aivan käsittämätöntä.

(Luojan kiitos, syömiseni ei enää ole tuolla tolalla!)
Krapulapäiviä saattaa joskus tulla. Mutta aina ei ole pakko antautua kaikkien mielitekojensa vietäväksi. Miten itse siis neuvoisin ihmistä, joka pohtii alkoholin käyttöään vastaavan elämäntapaprojektin yhteydessä? No, ensimmäisenä tulee mieleen, että älä juo, yksinkertaisesti. Ei tule krapulaa eikä valtavia mielihaluja rasvaisen ruuan suhteen, puhumattakaan kaloreista, joita saa pelkästään alkoholista. Toisena voisi neuvoa, että no, jos pakko on juoda, niin ota edes kohtuudella. Ja jos juotua tuleekin enemmänkin, niin täytyy muistaa juoda myös paljon vettä krapulan välttämiseksi tai helpottamiseksi. Itselläni on ollut hieman kyseenalainen tapa ottaa särkylääke juuri ennen nukkumaanmenoa ja se on tuntunut helpottaneen joitakin aamuja. Seuraava kysymys on, että miten niistä krapulapäivistä voi selvitä kunnialla? Kroppa selkeästi tarvitsee jotain palautuakseen, mutta miten välttää huonot valinnat? Tässä hieman omia tapojani hoitaa krapulaa. (Nämä vinkit ovat siis omakohtaisia ja vaikka nämä saattavat toimia itselläni, niin se ei tarkoita, että nämä toimivat jollain muulla samalla tavalla. En siis ole opiskellut asiaa sen tarkemmin, olen vain käyttänyt tervettä järkeäni ja se on suotavaa myös teille, jotka luette juttujani. Tuntuu turhauttavalta painottaa tätä, mutta nämä eivät siis ole mitään totuuksia, haluan vain saada teidät ajattelemaan asiaa ja toivottavasti tekemään myös parempia valintoja.)

Miten siis olen itse tänään varustautunut krapulapäivään? Sokerisen limukan sijaan olen varannut light-limsaa. En yleensä juo kumpaakaan, koska kammoan aspartaamilla makeutettuja tuotteita ja no, tavallinen sokerilimsa on vain ehdoton no-no. Pelkkä vesi ei kuitenkaan riitä parantamaan minua krapulastani, vaan tarvitsen limsaa ja siinä olevia hiilihappoja. Siksi sallin itselleni mielummin tuota light-limsaa silloin. Tärkeää on kuitenkin juoda paljon, sillä alkoholi tunnetusti kuivattaa kehoa. Sipsien ja karkkien tilalle oon hankkinut pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Eräs tuttuni neuvoi minua joskus, että heti herättyään kannattaa syödä suklaata (tummaa tässä tapauksessa) sillä se nostaa verensokeria nopeasti ja tekee olosta hieman siedettävämmän. Jos mitenkään olo antaa myöten, niin parhainta olisi jos tekisi itse ruokaa - säästää rahaa ja on takuulla terveellisempää kuin ravintoloiden rasvakänkyt. Oma suosikkini on itsetehdyt lihapullat runsaalla feta-salaatilla ja omena-tsatsikilla. Ja jos pizzaa kuitenkin tekee mieli, niin eikö itsetehtykin ole paljon parempi vaihtoehto? Voi ainakin itse tehdä parempia valintoja ja säädellä juuston määrää, vaihtaa valkoiset jauhot paremiin, yms. Usein itsetehty pizza on ruokaisampaakin, joten sitä ei tarvitse edes syödä niin paljon.
     Mitään muuta en tarvitse krapulapäiviini, näillä pärjätään mainiosti. Paitsi että, ostin täksi päiväksi myös hapankorppuja sipsien tilalle! Aivan loistavia, suosittelen. Tärkeintä on kuitenkin juoda paljon alkoholittomia nesteitä, syödä hyvin, levätä paljon ja olla rasittamatta itseään liikaa.

        Millaisia keinoja teillä lukijoilla on krapulanne päihittämiseksi?


2 kommenttia:

 1. Noin fysiologisessa mielessä kannattaa heti herättyä ahtaa naamaan hedelmiä, vaikkei niitä kauheasti yleensä tee mieli. Biokemiaa opiskeleva ystäväni neuvoi. Hedelmien entsyymit hajottavat jäljellä olevan alkoholin verestä vauhdilla.

  Joskus kovassa sipsi/napostelunälässä napsin täysjyvämuroja kuiviltaan, siis, esim. bran flakeseja tai kauralesehiutaleita tai jopa cheerioseja. :D En kyllä tiedä tykkääkö kukaan muu niistä, mutta minulle ainakin herkkua. Jos tekee mieli jotain rasvaista, sulatan monesti juustoa vihannesten päälle, mikrossa tai uunissa. Esim kukkakaalia, parsakaalia, vihreitä papuja, porkkanoita tai sieniäkin, kannattaa kovat vihannekset ensin höyrystää tai keittää ja kasata sitten vasta kulhoon. Siivuloida ihan pari siivua edam-kimpaleesta päälle(paljon vähemmän tulee käytettyä siivuina kun raasteena) vähän merisuolaa ja pippuria ja vaikka chiliä päälle ja uuniin siksi aikaa että juusto sulaa. Tappaa minun pizzan nälän usein ja ilman kauheita vehnäjauhohirmuja

  VastaaPoista
 2. Itsellä krapulan pystyy välttämään jo pelkästään sillä, että nukun tarpeeksi. Yleensä ennen nukkumaan menoa otan vielä särkylääkkeen ja juon paljon joko vettä tai jotain jossa on sokeria, mutta toisilla sokeri tehostaa sitä armotonta humalatilaa joka on päällä :D Ja rauhassa nouseminen auttaa myös ettei lähde heti touhottamaan ja puuhailemaan vaan ottaa ihan rauhassa.

  Tiedän tuon tunteen, että ei tämä yksi sipsipussi mihinkään vaikuta eikä siihen kuole.. no otan minä kaveriksi sille vielä tuon ison limpparipullon. Mutta noin tuli ajateltua turhankin usein ja muun muassa se ajoi minutkin tähän pisteeseen, että kiloja on vaikka muille jakaa...

  Tsemppiä projektissa! :)

  VastaaPoista