torstai 19. tammikuuta 2012

Yöllisiä pohdintoja

Oon lukenut ja kuullut monista lähteistä, että hyvät yöunet ja säännöllinen päivärytmi ovat olennaisen tärkeitä painonhallinnan kannalta. Harmikseni mun on myönnettävä, etten oo pariin viikkoon nukkunut kovin hyvin. Mun unirytmi on tän työttömyyden takia kääntynyt taas ihan päälaelleen. Eilenkin sain unta vasta joskus kolmen aikaan yöllä ja heräsin tänään ehkä kymmenen jälkeen aamulla. Oon aina ollu iltavirkku ja sinänsä se ei haittaisi mua itseäni ollenkaan, mutta järkevän päivärytmin takia se on vähän huono juttu. Onhan se ikävää, että syö aamupalaa (tai skippaa sen ja siirtyy suoraan lounaaseen) vasta puolen päivän jälkeen, ja oikeastaan pääsee vauhtiin vasta silloin kun alkaa jo hämärtää. Yleensä pyrin menemään nukkumaan viimeistään puolen yön aikaan, mutta useimmiten se vain venyy ja venyy... En tosiaan tiedä, kuinka paljon tämä tällainen vaikuttaa painonhallintaan, lähtisikö kiloja nopeammin, jos aina saisin nukuttua hyvin ja riittävästi, jos päivärytmini olisi säännöllinen. Se on vain mahdotonta yhtäkkiä päättää, että nytpä nukun tästä lähtien hyvin ja saan unta tasan klo 22:00. Joo, ei taida ihan onnistua... 
       Oletteko te lukijat huomanneet säännöllisen päivärytmin tai yöunien vaikutusta painoonne?

Luulen, että jonkin tason stressi myös syö mun yöunia ja mielialaa. Etsin tällä hetkellä kovasti töitä ja oon pistänyt useita hakemuksia menemään, mutta tuntuu, että kaikkialta tulee vaan "ei":tä vastaukseksi. Yritän olla lannistumatta, mutta väkisin se vaikuttaa omaan mielialaan. Onneksi liikunta piristää lähes aina ja on olemassa kirjoja, joihin uppoutua kun oma elämä ei tunnu antavan parastaan. Oonkin ahminut nyt parissa viikossa varmaan enemmän kirjoja, mitä viime vuonna yhteensä. Mistä lie kertoo se...

Oon jatkanut vihersmoothieiden tekoa. Viimeisin kerta vaan ei ollut ihan niin miellyttävä kuin ensimmäinen... Käytin tällä kertaa melkein samoja aineksia (chia-siemeniä, pellavansiemenrouhetta, kauraleseitä, maustamatonta jogurttia, banaania, tammenlehtisalaattia...) mutta vaihdoin mansikat mustikoihin. Jostain syystä smoothie maistui aika... mielenkiintoiselta. Ei se pahaa ollut, mutta ei kyllä hyvääkään. Varsinkin jälkimaku oli aika puistattava. Suuhun jäi pitkäksi aikaa samanlainen banaaninen (onko tää ees sana...) maku, joka muistutti sitä töhnää, jota hammaslääkärikäynneillä laitettiin hampaisiin kun oli lapsi. Hrrh! Ei mikään miellyttävä mielleyhtymä.

        All in all, elämäntaparemppa sujuu ihan mainiosti, vaikka varsinainen elämä ei aina niinkään. Yritän kuitenkin pysyä positiivisena ja uskoa itseeni, mutta hetkittäin se on vähän vaikeaa. Ultimaattinen tavoite olisi opetella huolehtimaan niin kehosta, kuin mielestäkin, ja löytää jonkinlainen tasapaino. Että suurempienkin pettymysten kohdalla ei lannistuisi ihan kokonaan. Tällä hetkellä syön terveellisesti, liikun kohtalaisen paljon, mutta päätäni en osaa hoitaa tarpeeksi hyvin ja sepä vaikuttaa myös kehoon unettomuutena ja päänsärkynä. No, täytyy kai vain tsempata itseään päivittäin ja muistaa eräs lause, jonka veljeni aikanaan lausahti: "Asioilla on tapana järjestyä."  True dat. Ehkäpä se tästä.

(kuva: weheartit.com)

6 kommenttia:

  1. Luulen, että tuo säännöllisen päivärytmin merkitys on aika yksilöllistä. Minulla menee kaikki sekaisin, jos unirytmiini tulee muutoksia. Toisaalta ei tuota ongelmia tunnistaa tuosta johtuvia oireita, eli jos et huomaa mitään, voi olla, että tuo sopii sinulle. Jos nukut riittävästi, ei myöhäisellä rytmillä välttämättä ole vaikutusta.

    Stressi kyllä varmasti vaikuttaa sekä uneen että painonhallintaan. Toivon kovasti, että löydät pian jonkun mieleisen työpaikan. Sen myötä päivärytmin ylläpitäminenkin helpottuu.

    Jaksamista! :)

    VastaaPoista
  2. En oo itse huomannut uneen vaikutusta painonhallintaan vielä, mutta siitä oli juuri tuolla Elixian light clubissa puhetta. Pitää varmaan alkaa kiinnittää siihenkin huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vähän hankala se on oikeastaan tietää, kun on aina elänyt näin ja nukkunut miten sattuu. Vaikea sitä on lähteä arvailemaan tippuisiko paino nopeammin, jos nukkuisin paremmin tai enemmän tai jos rytmi olisi säännöllisempi. Tosin oon kyllä kuullut monilta, miten heidän vaihtaessa vuorotyöstä pois säännöllisempään työhön, niin paino on pudonnut kuin itsestään useita kiloja. Hmm.

      Poista
  3. Aivan turhaa selittelyä. Syöt aivan liikaa ja liikut liian vähän. Mutta numero ykkönen on se että syöt liikaa. Liikuntakin on vain pienessä osassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, voipi olla. :) Onko 5-6 tuntia liikuntaa viikossa liian vähän? Kenties. Ja 1500 kcal päivässä liikaa? If you say so.

      Ja jos tähän tekstiin viittaat, niin tässäkin vain pohdiskelin, että kuinka suuri vaikutus unirytmillä todella on, en sysännyt tai selitellyt onnistumattomuuttani sillä. Mutta hei, onneksi Sinä tiedät paremmin minun asiani, ja voit tulla nimettömänä sen minulle kertomaan. Kiitos tästä! :)

      Poista
  4. Mä oon kans jäänyt vasta työttömäksi ja mun päivärytmit on menneet sen myötä ihan perseelleen. Yöllä valvon parhaimmillaan kolmeen neljään asti kun en saa unta ja sit herään päivällä yhden jälkeen. Tosi tympeetä. Sillähän sitä sais rytmejä taas vähän kohdalleen et heräis vaan muutaman kerran joskus kahdeksan aikaan aamulla niin varmasti väsyttäis illalla, helpommin sanottu ku tehty :D Haluun takas sen olon mikä tuli sillon kun oli töissä että jess onpa ihanaa päästä nukkumaan!

    VastaaPoista