maanantai 2. tammikuuta 2012

Haaste 2012

Sain kirjoitettua Haasteeni vuodelle 2012 ja ne löytyvät täältä. En ala jokaista käymään erikseen läpi, haluan vain todeta, että ne ovat henkilökohtaisia, toiset pienempiä ja toiset isompia haasteita. Tykkään tehdä listoja ja halusin haasteistani mahdollisimman konkreettisia, jotka voisi viivata yli, kun ne olen toteuttanut. Siksipä siis jätin kaikki yleismaailmalliset "Opettele olemaan armollisempi itseäsi kohtaan" tai "Syö joka päivä hedelmiä" -tyyppiset ohjeet muihin listoihin (vaikka hyviä ja käyttökelpoisia tavoitteita ovatkin). Nämä vain tuppaavat olemaan sellaisia asioita, jotka joko onnistuvat tai eivät ja usein ovat todettavissa vasta vuoden lopussa tuliko tavoitetta saavutettua. Muutama tavoite listallani hipoo kyllä vähän näitä rajoja, mutta annoin niiden jäädä.

Muutamaan kohtaan haluaisin vielä kuitenkin lisätä jotain.

08 Juokse puoli kilometriä putkeen.
En ole juoksija, enkä edes hölkkääjä. Pidän kävelemisestä, mutta inhoan juoksemista. Tavoitteenani on jossain vaiheessa tämän vuoden aikana juosta edes se puoli kilometriä, pidemmästä matkasta en edes uskalla haaveilla. Tämä säälittävä matka voi aiheuttaa jollekin nauruntyrskähdyksiä, mutta minulle se on totisinta totta. Olen tyytyväinen jos joskus pystyn juoksemaan edes puoli kilometriä, sen jälkeen voin harkita pidempiäkin taipaleita.
 
06 Tee yksi pidempi ja kaksi lyhyempää luontovaellusta.
Poikaystäväni on saanut minut innostumaan luonnossa samoilusta, jopa sen verran, että haluaisin toteuttaa jonkun hieman suuremman patikointiretken tämän vuoden aikana. Olemme kiertäneet monia luontopolkuja, mutta olisi mielenkiintoista patikoida läpi joku useamman kymmenen kilometrin reitti.

Oon itseasiassa innostunut ulkoilemisesta niin paljon, että haluaisin hankkia itselleni kunnollisen ulkoilupuvun. Kun joskus teininä saatoin värjötellä -25 asteen pakkasessa pelkissä farkuissa, ilman välihousuja, niin nyt tyhmyys on ilmeisesti vaihtunut mukavuudenhaluun, kun tuntuu, että alle kymmenen asteen pakkasissa tarvitsisi toppahousut. Ja miksei tarvitsisi? Mukavampihan se on ulkona ollakin kun ei jatkuvasti palele. Jos siis olet alennusmyynneissä nähnyt edullisia ulkoilupukuja, niin saa vinkata.

Ja mitä tulee noihin haasteisiin, niin otan myös ehdotuksia vastaan. Kysymyksetkin ovat tervetulleita. Minkälaisia tavoitteita teillä on vuodelle 2012?

4 kommenttia:

  1. Päätin, että pidän sen Helsinki City Runin edelleen tavoitteena, vaikka eilinen juokseminen ottikin koville. Lisäksi päätin, että yritän laihduttaa vain liikuntaa lisäämällä ja terveellisemmällä ja säännöllisellä syömisellä ja huolehtimalla nestetasapainosta. Vaikka kaapissa olisi ainakin kahdeksi viikoksi Cambridge kuurin pusseja, niin en niitä aio käyttää, koska koen olevani nyt siinä pisteessä, että uskon omiin taitoihin paremmin kuin vuosi sitten. Tsemppiä sinulle tavoitteiden saavuttamiseksi ja Ihanaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Puoli kilometriä on hieno tavoite! :) Jokainen on aloittanut ihan alusta joskus, ja muistan minäkin viime kesältä kuinka juoksukoulun ensimmäinen lenkki "juokse 2 minuuttia" tuntui ylivoimaiselta.

    Ja luontovaellus, oi, minä haluaisin myös. Tykkäisin kiertää esim. jonkun kansallispuiston polkuja :) Lapsena käytiin Pyhä-Häkissä useammankin kerran, kun se oli sopivan lähellä. Sinne voisi palata joskus uudestaan.

    Minulla tavoitteina vuodelle 2012 on ensin 10km juoksutapahtuma ja sitten syksyllä puolimaraton - ai miten niin iski juoksukärpänen? Lisäksi yritän minäkin venytellä väh. 3 kertaa viikossa, olen maailman surkein ja laiskin venyttelijä!

    VastaaPoista
  3. Inhosin juoksemista myös pitkään. Juostessani kerrostalon ympäri tuntui, kun happi loppuisi ja paniikissa kävin astmakokeissakin (...).

    Nykyään siedän sitä, ehkä joskus jopa nautin pienistä pyrähdyksistä. Käydessäni kuntosalilla kesällä säännöllisesti, lämmittelin juoksumatolla aina 10-20 minuuttia. Se tuntui mukavalta, kun askel oli kevyttä ja tuli se kuuluisa flow siihen tekemiseen. Mutta juoksukammo on niin tiukasti takaraivossa, että saan raahattua itseni ulos lenkille ehkä kahdesti vuodessa. Aina pelkään, että mitä jos se tällä kertaa tuntuu ihan kamalan raskaalta enkä enää ikinä palaa lenkkeilemään?

    Näiden asioiden avulla opin kuitenkin juoksemaan sen puoli kilometriä kerrallaan: alkuun edetään hi-taas-ti. Niin hitaasti, että mummotkin köpöttelevät ohitse! Kropan täytyy tottua erilaiseen askellukseen, jotta oppisi kulkemaan ja hengittämään oikein. Aluksi hölkkäsin sellaista vauhtia, että etenin hitaammin kuin kävellessäni reippaasti. Hiljalleen pystyin kasvattamaan matkaa ja vauhtia - alkuun vain toista yhden lenkin aikana. Hiljainen vauhti on tärkein vinkkini!

    Toinen minua innostanut asia oli mennä kaverin kanssa lenkille. Yhtäkkiä se ei tuntunutkaan enää niin raskaalta, kun keskittyi kaverin kanssa juttelemiseen. Jutteleminen myös kiinnitti huomion siihen "pitää pystyä puhumaan" -vauhdin ylläpitoon.

    Tsemppiä ja kerrohan miten projekti lähtee etenemään!

    VastaaPoista
  4. Kaikkien tavoitteet kuulostaa niin mahtavilta. :) Kadehdin!

    Peekoo: Tsemppiä Helsinki City Runiin, toivottavasti juokseminen taas jatkossa luonnistuu! :) Itse oon suosiolla jättänyt kaikenlaiset kuurit vähemmälle, koska halusin alusta lähtien vain yrittää muokata elämäntapoja sellaisiksi, että olo paranee ja paino samalla tippuu - ja mikä olennaisinta, pystyisin jatkamaan niin vaikka loppuelämän. :)

    Brego: Toivottavasti jossain vaiheessa saan sen juoksutavoitteeni toteutumaan, vaikka vielä en kyllä uskalla edes yrittää. Ja sinulta muuten keksinkin tuon venyttelyn, kun lukiessani blogiasi tajusin, että omakin venyttely on vähän huonolla tolalla, hyvä jos kerran viikossa tulee venyteltyä kunnolla. Mutta tsemppiä tosiaan sullekin! Itse en voisi uneksia ikikuunapäivänä osallistuvani puolimaratooniin, mutta kadehdin salaa kyllä sellaisia, jotka sen tekevät. :> Menestystä!

    Ja Ansu, kiitos vinkeistä! Itsellekin se juokseminen on jotenkin älyttömän raskasta, tuntuu, että syke nousee hitaassakin vauhdissa kamalan korkealle. Mutta ehkä täytyy tosiaan aloittaa tosi hitaasti ja sitä juoksemista opetellen, ehkä sitten minutkin näkee vähän useammin hölkkäilemässä. :) Kiitos paljon tsemppaamisesta! Lupaan päivitellä projektin etenemisestä. :)

    VastaaPoista