tiistai 7. elokuuta 2012

Älähän häthäile, istuthan mäthääle ja juodahan sumphit.

Eilen vedin kahviöverit, enkä saanut unta ennen aamukolmea. Siksipä yöllä kulutin aikaa vastaillen saamiini haasteisiin. Koska sain yksitoista kysymystä -haasteen Bobby Jeanilta, Kiiperiltä, Katrilta ja Neiti Tekosyyltä, päätin tehdä erillisen sivun vastauksia varten. 11 random faktaa ja vastaukset kysymyksiin löytyvät siis täältä, käykäähän tsekkailemassa jos kiinnostaa.

kuva: weheartit.com

Tosiaan, kahvi. En ole juonut kahvia moneen vuoteen, koska luultavasti olen jollain tavalla yliherkkä sille. Ehkä se on tottumiskysymys, sillä esimerkiksi samanlaisia oireita en pullollisesta cocacolaa saa, vaikka siinä on määrällisesti enemmän kofeiinia kuin kahvissa (kts. Eviran sivuilta löytyvä kaavio). Menen jo pienestä määrästä kahvia ihan sekaisin, enkä välttämättä saa juuri nukutuksi seuraavana yönä. En tiedä miksi siis eilen piti mennä juomaan aamupäivällä kaksi kupillista kahvia ja myöhemmin illalla seitsemän aikaan vielä latte eräässä kahvilassa. Kovasti oli kahvia haluttanut jo monta päivää, joten päätin vapaapäivänä kertarysäyksellä opetella ja totutella kahviin. No, seuraukset olivat odotetut. Vielä kahden aikaan yöllä pyörin hereillä varsin hyperaktiivisena. Tunsin kofeiinin suorastaan kohisevan suonissani. 

En tiedä miksi juuri nyt olen päättänyt opetella juomaan kahvia. Aiemmin olen pärjännyt vallan mainiosti ilmankin enkä ole kaivannut kahvia elämääni. Turhaa riippuvuutta, olen aina ajatellut. Ja noiden epämukavien sivuoireiden (mm. sydämen tykytyksen, keskittymisvaikeuksien ja väsymyksen) takia en ole halunnut alkaa opettelemaankaan, kahvi kun ei mielestäni mitenkään erityisen hyvältä edes maistu(nut). Viime viikolla kuitenkin join sattumalta hyvin pienen kupillisen maitokahvia ja se yllätti minut aivan täysin. Sehän oli oikeastaan hyvää! Olen yleensä lotrannut kahvini sekaan paljon sokeria, mutta nyt en voisi enää kuvitellakaan. 

En edelleenkään kaipaa mitään turhia riippuvuuksia elämääni, mutta nyt kun kahvi kuitenkin näyttää saaneen paikan elämässäni, pyrin pitämään käytön kohtuullisena. Eilen huomasin yllättäen, että itselläni kahvi piti nälkää loitolla. Tajusin vasta illalla, etten ollut päivän aikana syönyt juuri mitään aamupalan jälkeen, mutta eipä ollut kyllä ollut nälkäkään. Onko kukaan huomannut samanlaista vaikutusta? Ja kuinka paljon lukijoista löytyy kahvinjuojia, vai nautitteko mielummin teetä? Mustana maidolla kylmänä kuumana? Sokerilla vai ilman?

16 kommenttia:

 1. Minä oon kans vähän yliherkkä kahville, mutta silti sitä melkein joka aamu kupillisen juon. Maidolla, ei missään nimessä sokeria!:)

  Mutta se yliherkkyys vaihtelee tosi paljon. Joskus ei tunnu missään ja voi vetästä päivällä toisenkin kupin ja joskus menee aivan pähkinöiks jo siitä aamun kupista. Välillä tulee kanssa kausia, etten siedä kahvia ollenkaan ja juon kuumaa kaakaota. Jotain kuumaa on pakko aina saada:)

  Tästä voiski yllättäen jaaritella vaikka kuinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, totta! Munkin täytyi vähän karsia tuota tekstiäni, ettei olisi mennyt ihan jaaritteluksi :'D Mutta kyllä tästä jaksaisi puhua vaikka kuinka.

   Pahin sivuoire on se, että menee maha sekaisin, mutta sekin tulee vain jos juo tyhjään vatsaan heti aamusta. Hyperaktiivisuutta ja tärinöitä ja sydämentykytystä tosin esiintyy aina, joi mihin aikaan päivästä tahansa. Toivottavasti nää oireet ajan myötä vähenee. :) Ja katsotaan nyt, ehkä tääkin on vain joku kummallinen vaihe. Ehkä viikon päästä en koko kahvia muistakaan! :D

   Poista
 2. Olen niin paatunut kahvinjuoja ettei vaikuta esim. yöuniin ynnä muuhun mitenkään.Kahvini nautin mielellään mustana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti itsekin totun, ettei joka kerta mene yöunet. Ehkä täytyy totutella pikkuhiljaa ja vain olla juomatta sitä iltaisin. :)

   Poista
 3. Kahvia! KAHVIAKAHVIAKAHVIA! :D Kahvia pitää saada joka päivä kaksi jättikupillista! Vastannee noin kuutta pikkukuppia. :D Opin juomaan kahvia vasta 18-vuotiaana, eli kymmenen vuotta sitten. Olin aina pitänyt kahvin hajuakin jo epämiellyttävänä. No, silloin kun olin aivan hulluna makean perään, minulle tehtiin kupillinen kahvia, jossa oli ties kuinka paljon sokeria ja maitoa. Ehkä tilkka kahvia seassa. Silloin se oli hyvää (silloin myös sokeripalojen syöminen sellaisenaan oli hyvää, apua!!). Vuosien varrella sokerin määrä väheni useasta lusikallisesta yhteen. Kunnes ehkä pari vuotta sitten tipautin sokerin kokonaan pois. Nykyään maidon kanssa tulee nautittua. Jos ei saa iltapäivällä päivän toista kahvia, on päivä huono. :)

  Ja vielä jokunen vuosi sitten sain itse samanlaisia oireita kuin sinä. En voinut juoda kuin yhden kupin, jos join toisen, tuli todella inhottava olo, päässä oikein kohisi. Sitten tapasin nykyisen mieheni, jolle kahvi oli suuressa osassa arkea ja yhdessä kierrettiinkin kaikki maailman kahvilat ja huoltsikat ja muut, kahvia juoden, vielä yölläkin. Se oli meidän juttu. <3 Ja pikkuhiljaa väheni oireiden määrä. Nykyään ei tapahdu enää mitään, vaikka joisin kuinka paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa, että omakin sietokyky kasvaisi kunhan tottuu. Yhden säännön kuitenkin laitan itselleni: Ei tyhjään vatsaan, varsinkaan aamulla. Muuten saan rampata vessassa koko päivän. :D

   Oma miehenikin on silminnähden innoissaan siitä, että oon alkanut juoda kahvia. Se tuossa hetki sitten (päiväkahvit juotuamme) hehkuttikin, miten se on odottanut tätä päivää, kuinka voidaan mennä yhdessä kahville. :'D Ja täähän käy yllättävän hyvin tähän laihduttamiseenkin, kun kahvi pitää nälkää loitolla enkä tarvitse siihen muuta kuin maitoa. Teehen täytyy lotrata monta lusikallista hunajaa, ennenkuin siitä saa juomakelpoista.

   Poista
 4. Juon kahvia aivan luvattoman paljon. En kehtaa edes kertoa miten monta kuppia sitä kuluu päivässä. Kahvia heti aamulla monta kupillista. Sitten pitkin päivää - monta kupillista. Ja vielä illalla - monta kupillista. Mustaa, mieluiten pressokeittimellä keitettyä kahvia. Tämä ei olisi mahdollista jos saisin kahvista jotain ikäviä oireita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omatkin oireet alkaa pikkuhiljaa kadota kun tottuu! Jännällä ootan mihin tää johtaa... :D

   Poista
 5. Pitkään ajattelin, ettei kahvi muhun mitenkään vaikuta. Olen alkanut vaan töissä huomaamaan helposti ärsyyntyväni asioista jos en kahvia ole juonut. Enemmän siitä mausta on tullut vaan sellainen tapa. Se maku kertoo, että tänään on ihan hyvä päivä. x) Pirteydestä en osaa sanoa, pitäisi varmaan alkaa testaamaan. Tykkään edelleen juoda teetäkin tosi paljon, siitä on tullut vaan sellainen iltajuoma. Kun en kahvinkeitintä pari vuotta sitten omistanut join aina aamuisin teen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin oon aina juonut teetä, mutta sitäkin kausittain. Kahvi on tosin ehkä parempi laihdutusjuoma, kun itse laitan teehen aina ihan hirveästi hunajaa...

   Oon ite huomannut kahvin piristävän vaikutuksen :D Kauhulla odottelen niitä negatiivisia puolia riippuvuudesta. Toivottavasti ei tuukaan, en halua, että tää menee siihen pisteeseen, että oon räjähdysherkkä jos en saakaan kahvia :D

   Poista
 6. Joo, taidan kuulua näihin suomalaisiin kahvinsuurkuluttajiin. Voin juoda kuppitolkulla, eikä tunnu missään. Mustana, aina.

  Täältä ei kuitenkaan saa sellaista hyvää kahvia, paitsi tuhottoman kallista, joten kahvinjuonti on jäänyt tosi paljon. Suomessa asuessa join n.12 kuppia päivässä... Nykyään juon lähes pelkästään yrttiteetä(ää, mikä se on suomeksi, herbal tea), mausteista ja minttuista (ei hedelmäistä). Myös irlantilainen musta tee(jota juodaan täällä kuin suomessa kahvia) maistuu jos joku tarjoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, 12 kuppia! Se on aika paljon. Itselle taitaa toistaiseksi tuo 4 kuppia olla ihan maksimi. :D Oon kyllä aika hyvin totuttanut itseni jo kahviin, ei tuu enää hirveitä oireita eikä yöunetkaan välttämättä mene.

   Poista
 7. Teetä, raakana, ja mieluiten vihreätä. En ole koskaan juonut kahvia, enää ei varmaan kannata opetellakaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelin, mutta sitten se vain tapahtui! :D

   Poista
 8. Itse kuulun siihen ryhmään, joka lamaantuu täysin ellei saa kahvia. Nälkää se pitää loitolla samalla lailla mielestäni kuin tupakka..
  Aamu ei käynnisty ilman kahta kuppia kahvia, kaksi tuntia siitä on pakko saada taas kahvit. Sitten tuleekin lounaskahvit ja sitten taas kaksi tuntia siitä, kahvia! Kotiin kun pääsee iltapäivästä, juon kahvia. Siinä 19-21 keitän kahvit ja monesti tulee juotua. Kahvit vielä myöhäisillalla. Koukussa siis olen, mutta mielummin kahvia kuin kiukuttelua, päänsärkyä ja väsymystä.

  Kammottavaa kuinka paljon sitä meneekään, tajusin vasta nyt kun kirjoitin :0 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoh. :D Oon itekin aika pahasti koukuttumassa, mutta toistaiseksi on mennyt vaan 2-4 kuppia päivässä.

   Poista