lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pitaleipää!

Flunssa on pysynyt vielä sitkeästi mukana, vaikka selkeästi parempaan päin ollaan menossa. Räkäpaperia oon kyllä vielä tänäänkin kuluttanut varmaan yhden sademetsän verran, joten liikkuminen on edelleen pannassa. Kaupassa käynnissä oli ihan tarpeeksi liikuntaa tälle päivälle. Koska olo on kokoajan ihan vähän parempi, päätin tehdä tänään pitaleipiä itse. Toki jokin helpompi, vähätöisempi ja nopeampi ruoka olisi ollut passelimpi tämmöiseen sairaspäivään, mutta koska olin koko viikon haaveillut pitaleivistä, en malttanut olla toteuttamatta suunnitelmiani. 

Alkuviikosta selailin Pinterestistä inspiroivaia kuvia ja huomasin todella herkullisen näköisiä versioita pitaleivistä, esitettynä terveellisessä valossa tietenkin. Oon aina kuvitellut pitaleivän jotenkin epäterveelliseksi, mutta täytteestähän sekin paljolti riippuu. Kyse on vain valinnoista. Päätin kokeilla saisinko omista leivistäni edes hitusen terveellisempiä ja lopputulos olikin aika yllättävä. Laskin annokselleni kalorit ja täytteineen kaikkineen yhdessä pitaleivässä oli kiloklubin mukaan 268 kcal. Ei siis ihan hirvittävän paljon, ottaen huomioon, että annos oli todella täyttävä ja pitaleivästäkin löytyi ihan mukavasti kokoa. Olin kuvitellut, että kaloreita olisi vähintään jotain 400. Eipä ollutkaan! Ja vielä täyttävämmän annoksesta saisi, kun nauttisi pitaleivän seurana raikasta salaattia. Itselleni riitti pelkkä täytetty pita, tällä kertaa.


Pitaleivät 16 kpl  (138 kcal/kpl)

5 dl vettä
50g tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
11dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen (42-asteiseen) veteen. Lisää joukkoon suola, öljy ja vehnäjauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, jaa se 16 osaan ja pyörittele osat pulliksi. Kauli pullat ohuiksi, pyöreiksi pitaleiviksi, niin että ne ovat halkaisijaltaan suunnilleen 15 cm. Anna jälleen leipästen kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla n. 12 minuuttia.

Kommentti:
Käytin pohjana Myllyn Paras -sivulta löytämääni ohjetta, jonka sitten kaksinkertaistin, että voisin osan pitaleivistä pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jauhoja meni odotettua enemmän ja tarkoituksena oli käyttää pelkästään täysjyvävehnäjauhoja, mutta koska ne pääsivät loppumaan, käytin ihan tavallista vehnäjauhoa noin 4 desin verran ja täysjyvää 7dl. Eli mikäli haluat vielä terveellisempiä pitaleivistä, kannattaa tavallisen vehnäjauhon sijaan käyttää ihan kokonaan täysjyvää. Osaako kukaan muuten sanoa miten täysjyvä- ja durumvehnäjauhot eroaa toisistaan? Oon miettinyt tätä, mutten ole saanut sitä selvitettyä vielä.


Pitaleivästä saa helposti kohtalaisen terveellisen tai hyvinkin epäterveellisen, riippuen täytteistä. Itse käytin runsaan valkokaalin, punasipulin, tomaatin, kurkun, fetan ja turkkilaisen jogurtin lisäksi täytteenä tekemääni jauhelihakastiketta.


Jauheliha-papu-kastike

400g naudan jauhelihaa
500g paseerattua tomaattia
1 tlk ruskeita papuja
1 pss taco-mausteseosta
1 iso sipuli

Ruskista jauheliha. Lisää kuutioitu sipuli ja sekoita joukkoon mausteseos. Lisää lopuksi tomaattisose ja pavut ja anna hautua hetken.

Kommentti: 
Jos jotain olisin tehnyt toisin, niin olisin lisännyt enemmän mausteita. Koska en käyttänyt muuta kuin tuota taco-mausteseosta, niin jäi vähän laimeaksi. Kastikkeen olisi pystynyt ihan hyvin maustamaan itsekin, ilman tuota mausteseosta, mutta halusin testata millaisen vivahteen se toisi kastikkeeseen.


Ja tässä lopputulos. Täytteenä muutama lusikallinen jauhelihakastiketta, muutama lusikallinen jogurttia ja loput kasviksia. Herkullista oli! Ja jos jotain tästä prosessista opin, niin sen, ettei musta ehkä valokuvaajaa tule! >:D Voi kamala, pahoittelut näistä kuvista.

Mitä muuten ajattelette näistä resepteistäni? Jätänkö jatkossa pois vai kiinnostaako tällaiset?

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää (melkein tuoksuukin) tositosi hyvältä! :)

    Kiitos, innostit minutkin leipomaan joku päivä pitaleipiä ja tekemään jonkin ihanan täytteen! Reseptit ovat siis jatkossakin tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Suosittelen kyllä tekemään pitaleipiä, näistä saa täytteillä muokattua ihan millaisia tahansa. Oon itsekin ihan innoissani suunnittelemassa uusia täytteitä tulevaisuuden varalle. :)

      Poista
  2. Ihan ku ois itte kirjottanu tuon tekstin alkuosan :) Samassa siis mennään flunssan osalta ja kävin itekki tänään kaupassa.

    Mie ainaki tykkään resepti-postauksista! Ihanaa saada uusia ideoita, ku oma 'reseptivihko' on vähä liian ohkanen.

    Leppoisaa viikonlopun jatkoa ja paranemisia edelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Flunssaisena saisi kyllä olla sellainen hovipalvelija, joka hoitaisi kaupassa käynnit, kokkailut ja muut, niin ei tarvitsisi rasittaa jo valmiiksi kipeää kehoaan. Vaikka toisaalta ihan hyvää teki saada vähän puuhastella tänäänkin, kun tuntui että pää jo alkoi hajoilla kaikkeen siihen "lepäilyyn". :)

      Mutta paranehan pian sieki!

      Poista
  3. näyttää muuten aivan sairaan hyvältä. ja mun mielestä kuvatkin oli kivoja! :D lisää reseptejä jatkossakin, kiitos!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä! Olen jo viikon tai ylikin haaveillut, että tekisin töihin evääksi pitaleipiä, mutta en ole ehtinyt etsiä reseptiä. :) Toivottavasti huomenna ehdin leipomaan. Pikaista paranemista :)

    VastaaPoista
  5. Nämä näyttää niiiin hyviltä! En oo tehnytkään pitaleipiä pitkään aikaan, vois melkeen tässä lähiaikoina kokeilla vieläkö sitä osaa tehdä :). Nam.

    VastaaPoista
  6. Täysjyvävehnä on vehnää, josta hyödynnetään kaikki viljan kerrokset - kuori, ydin ja alkio.

    Durumvehnä taas on oma vehnälajinsa. Sitä viljellään eritoten Välimeren ympäristössä. "Tavallinen" vehnäjauho on lajiltaan leipävehnä. :)

    VastaaPoista